Sommaren ligger runt hörnet och jag vill inte mörka ner denna ljuvliga maj med mörka mål på horisonten, däremot är jag konfunderad över behovet av så kallade webbtestamenten. Mer än någonsin lämnar vi digitala spår efter oss. De yngre generationerna har hela sina liv på nätet. Senast förra veckan såg jag i min twitterfeed att någon fått en födelsedagspåminnelse från en vän som gått bort förra året.

Behöver vi verkligen dem?

När internet var nytt och den större massan fortfarande besatt en okunskap om nätet fanns kanske behovet för tjänster som kunde ta hand om och stänga näras och käras konton efter de gått bort. I dags läget vågar jag säga att alla har någon i sin familj eller nära bekantskapskrets som besitter kunskapen att göra det.

Den 2 november 2011 valde det globala svensktstartade tjänsten Webwill stängas för alltid. Det finns fortfarande många liknade tjänster som mjölkar privatpersoner på pengar. Att ensamma människor utan anhöriga kan behöva dessa tjänster är jag fullt medveten om. Många svenska begravningsbyråer erbjuder dock den tjänsten utan långvarig prenumeration, säkert även många internationella begravningsbyråer.

Nu när vi alla börjar bli mer och mer digitaliserade och så småningom samtliga ser jag inte behovet av dessa tjänster. Det är förstorat problem som kan lösa snabbt genom att sammanställa samtliga konton själv och dess lösenord och ge dem till någon man litar på. Eller lägg dem i ett bankfack. Även så kan du lösa problematiken med din sista bloggpost som ligger i pipen och väntar.

Att betala konsultarvoden för personer som manuellt stänger ner dem är bara ett rån. Tills dess att tjänsterna löst problemet att kunna automatisera avstängningar av konton är dessa tjänster högst inaktuella. Nu med fler öppna API:er (om det går att att genomföra vet jag inte) kanske priserna kan sänkas väsentligt att det blir knappt värt att argumentera emot, eller belasta sina nära med besväret. Tills dess väljer jag att höja en röst emot dem.

Det är lite som att jag skulle starta ett företag som tar hand om personers extranycklar till deras hem istället för att du lämnar dem till din granne eller vän. I och för sig skulle det vara skönt att inom timmen, och till halva priset av en jourutryckt låsmed, få sin dörr öppnad. Kanske skulle vara ett företag att starta! Jag tror att med tiden så kommer problemet naturligt lösa sig självt.

Vad tycker ni?

Det är ett känsligt ämne och flera kommer säkert reagera på detta inlägg men diskussionen anser jag behövs. Låt höra din åsikt, vad tycker du egentligen och hur går dina tankegångar?