prosocyal-feffe-kaufmann-fsm-google-doodle

Google utvecklas hela tiden och fler funktioner integreras in till deras plattform. I detta inlägg tar jag upp Google Drive som lanserades i förra veckan av nätgiganten.

Google Drive

Äntligen tog Google sig i kragen och skapade en utmanare till Dropbox, Skydrive med flera. Det är en molntjänst som ger dig tillgång till en nätdisk som du kan använda för att synkronisera och säkerhetskopiera dina filer. Jag har själv länge använt Dropbox och varit riktigt nöjd med dess funktionalitet. Dessvärre har deras design frammanat långa stunder av ångestskrik framför skärmen. Jag ska inte hylla Google Drive för en sexigare design. Absolut inte, men den är fortfarande lång mer tilltalande än Dropbox någonsin kommer att vara om de inte gör en uppryckning nu när konkurrensen tätnar.

Sen är det ju också oförskämt bekvämt att samla allt under ett och samma tak, och det är onekligen Googles stora styrka. Sen får var och en ha sin egen uppfattning om det företaget. Google Drive är en utveckling av deras redan befintliga Google docs med implementering av Dropbox funktionalitet. Fördelen med Drive mot Docs är att man nu kan spara och dela alla typer av filmer från filmer till Zip-filer och så vidare och köpa mer utrymme.

Än så länge krävs det att man blir inbjuden till Google Drive men det var inga konstigheter alls. Tryck på länken här innan och genom att svara på några frågor och skriva lite om sig själv i deras forum med diverse allmänna uppgifter så dröjer det inte länge innan du får ett mejl i din inbox. För att få en snabb inblick i Google Drive se deras egna film är under.

Hur står Google Drive sig mot konkurrenterna?

Google Drive är uppenbart inte först i detta segment men kommer nog med tiden ta det till högre nivåer. Konkurrens är en drivande faktor för utveckling och kanske kommer vi i ett senare stadium få ta del av spännande godsaker som just nu utvecklas i Googles lokaler. Jag hoppas verkligen det.

IDG har gjort en så pass bra sammanställning av samtliga nätlagringstjänster att jag valt att plocka in den informationen här. Det ger en övergripande bild av pris och olika fördelar mellan dem. Samtliga tjänster är snarlika och det man får ta hänsyn till i sitt val är mer vad sin kundkrets, vänner och andra man delar information med använder. Själv kommer jag använda både Google Drive och Dropbox tills vidare för att känna efter. Också som ett sätt att få mer gratis lagringsutrymme på nätet.

Något som tåls att tänka på vid användning av Google Drive är att ditt material enligt Googles användaravtal hamnar skrämmande nog under delat ägandeskap. De ger dem rätt att återanvända det material som du laddar upp för utveckla deras produkter. Bara en sådan sak känns oerhört illa.

Som sina konkurrenter finns Google Drive också som app för smartphones så du lätt får tillgång till dina filer i handen när du är på språng. För tillfället finns den bara till Android och finns att laddas ner på Google Play men kommer snart till Iphone.

Vad tycker du?

Skriv gärna en kommentar om vad du tycker om Google Drive. Vilken av de olika nätdelningstjänster använder du och ditt företag? Är ni nöjda, och kanske viktigaste frågan av dem alla: Vad skulle du vilja vidareutveckla inom dessa tjänster?